Haber

Emdr ile Deprem Travması Giderilebilir mi?

Geçen gün bir arkadaşımla yemek yiyorduk sohbet ediyorduk tabi konu depremdi bir anda oturduğum sandalye sallanmak üzereydi son günlerde hep böyle hissediyorum sonra baktım gerçekten sallanmaya başladı, hızlıca manaya’nın ilk şekli olan bardaktaki suya baktım ve o da titriyor, Oops! Deprem var dedim, panikledim, karşımda oturan arkadaşım gerçekten kendinden geçmişti ve sandalyenin yanına çömelme taktiğini uygulayarak çoktan durmuştu.

Evet, yaklaşık 10-15 saniyelik bir sarsıntıydı, sarsıntı bölgesinde değildik ama asıl dikkatimi çeken şey, sarsıntıdan sonra hiç kimsenin sohbetlerine, yemeklerine ve temelde hayatlarına kaldığı yerden devam edememesiydi. kapalı.

Yanımda duran, son depremlere bakan, korkudan ağlayarak restorandan ayrılan bir kızın telefonuna bir göz attım.

Evet aradan yirmi gün geçti ama depremi yaşayanlar da biz de en ufak bir sarsıntıdan hala etkileniyoruz.

Travma sonrası gerilim bozukluğu olabilir mi? Gerginlik seviyelerimizin kesinlikle yükseldiğini, ancak bizi hasta edecek kadar da olmadığını sorduğunuzu farz ediyorum.

Depremi yaşayan bireylerin gerilim düzeyi kadar değil en azından biz bu felaketi televizyondan ve sosyal medyadan izlediğimiz için eski hayatımıza daha kolay uyum sağlayabilen şanslı tarafız ama depremi 2015 yılında yaşayanlar. 11 il TSSB dediğimiz akıl hastalığından muzdarip olur, yakalanmazlarsa olağandışı olur.

Kısaca açıklamak gerekirse Emdr (Göz Hareketleri ve Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) adı verilen ve bireylerin yaşadığı travmaları duyarsızlaştırabileceğimiz bir psikoterapi tekniği vardır. Bizler de ruhsal olarak bu durumlardan etkilenirsek travmalarımız birebir şekilde tetiklenebilir. Emdr tekniği ile travma geçirmiş halimizden sağlıklı normal halimize dönebiliriz.

Travma sonrasında kişinin zihninde olayla ilgili bazı görüntüler kalır, bunlar fotoğraf ya da anı olarak görüntü şeklindedir. Bu fotoğraf ve görüntü kişinin kendini kötü hissetmesine neden olur. Kaygı, utanç, suçluluk, çaresizlik, umutsuzluk, güçsüzlük, yalnızlık, panik ve endişe gibi olumsuz duygular bedenle ilişkilendirilir. Her fiziksel rahatsızlık, gelecekte kronik hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.

Emdr ile önce kişinin yaşamış olduğu olumsuz duygulara bakıyoruz, ardından olumsuz biliş denilen olay aklına geldiğinde kendisi hakkında düşündüğü olumsuz niyete bakıyoruz.

Emdr sonrası kişi “çaresizim” olumsuz bilişi söylese bile seanslar sonrasında “artık güçlüyüm” diyebiliyor. Kısaca kişinin rahatsız edici hafızasındaki olumsuz duygu, olumsuz biliş ve beden duyumları ile çalışırız. Seans sonrasında kişi sanki bu olayı televizyonda izlemiş gibi hisseder, hafızası bulanıklaşır, siyah beyaz olabilir.

Ayrıca bu teknik mevcut uyaranlara karşı duyarsızlaştırma da sağlar. Kişi gelecekte kişisel olarak kullanacağı becerileri kazanmaya hazır hale gelir.

buradan duyurmak istiyorum. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı paydaşlarından “Emdr Travma İyileştirme Grubu” tarafından başlatılan, Ruh Danışmanı Hayal Demirci başkanlığında başlatılan ücretsiz online ve yüz yüze terapiler için ALO 183 hattından randevunuzu alabilirsiniz. aynı zamanda öğretmenim.

instagram

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu